Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin ilk kıvılcımı yaktığı “Modanın Mühendisleri Projesi”ne; Türkiye Hazırgiyim ve Konfeksiyon, Tekstil ve Hammaddeleri, Deri ve Deri Mamulleri Sektör Kurulları ve Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası sahip çıktı. Ticaret Bakanlığı da, tekstil ve deri mühendisliğini tercih eden başarılı öğrencilere burs verilmesine olur verince Tekstil ve Deri Mühendisliklerinin gençler tarafından tekrar tercih edilmesinin yolu açılmış oldu.
Üniversite sınavlarında başarılı olan öğrencilerin tekstil ve deri mühendisliklerini tercih ettiklerinde asgari ücret tutarına sahip olacağı protokol Türkiye Hazırgiyim ve Konfeksiyon, Tekstil ve Hammaddeleri, Deri ve Deri Mamulleri Sektör Kurulları, Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası Başkanları ile Yükseköğretim Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç arasında YÖK Genel Merkezi’nde imzalandı. Protokol, Türk tekstil, konfeksiyon ve deri sektörlerinin kalifiye mühendis ihtiyacının karşılanmasına zemin hazırladı. Protokol ile birlikte burs resmiyet kazanırken, YÖK’ün 2019/20 dönemi tercih klavuzuna yetiştirildi.
Sektörün Mühendis İhtiyacı Karşılanacak
Burs projesi hakkında açıklamalarda bulunan Ege ihracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Ege Tekstil ve Hammadeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi; “Sektörümüzde nitelikli mühendis ihtiyacı en önemli konuların başında geliyor. Bu konuda son yıllarda sorun yaşıyoruz. İhtiyaç giderek artacak. Bu proje ile önümüzdeki dönemde sektörümüzün mühendis ihtiyacını karşılayacağımızı umuyoruz.” şeklinde konuştu.
Modanın mühendisleri projemiz maksimum verime ulaşacak
Modanın Mühendisleri projesi ile tekstil mühendisliğine olan ilginin artırılması konusunda kapsamlı bir proje yürüten Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş ise; “Biz EHKİB olarak sektörün bu alandaki ihtiyacını görüp ‘Modanın Mühendisleri’ projemizi devreye sokmuştuk. Bu proje ile tekstil mühendisliğinin kariyer planlama aşamasındaki öğrencilere tanıtılması, bölümün imajının artırılması noktasında çalışmalarımız hem öğrenciler, hem öğretmenler hem de veliler odaklı olarak devam ediyor. Burs projesi ise bizim çalışmalarımızın verimini maksimuma çıkartacak bir fırsat sunuyor.” şeklinde konuştu.
Tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinde var olan mühendis ihtiyacının deri sektörü için de geçerli olduğunu ifade eden Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar ise proje ile sektörümüze nitelikli mühendisler kazandırarak kalite çıtasını yukarılara çekmeyi hedefliyoruz dedi.
12 ihracatçı birliği destek veriyor
Başarılı öğrencilerin tekstil ve deri mühendisliği bölümlerini tercih etmesini ve bu bölümlere olan
ilginin artmasını amaçlayan proje kapsamında yaklaşık 100 öğrenciye burs verilmesi ön görülüyor. Türkiye genelinde ilgili sektörlerde faaliyet gösteren toplam 12 İhracatçı Birliği tarafından desteklenen projede burs ücretleri Birliklerinin bütçelerinden karşılanacak.
Asgari Ücret Kadar Burs
Uygulamaya göre, öğrenciler üniversite giriş sınavlarındaki başarı sıralamasına göre bursa hak kazanacak. Sınav sonuçlarına göre ilk 20 bin arasındaki öğrencilerden tekstil mühendisliğini seçen öğrencilere asgari ücret kadar burs verilecek. İlk 20 bin ile 50 bin arasından seçim yapanlara asgari ücretin yüzde 70’i, ilk 50 bin ile 80 bin arasından seçim yapanlara ise asgari ücretin yarısı kadar burs imkanı sağlanacak.
Deri mühendisliğini tercih eden öğrencilerde ise; ilk 20 bin arasında yer alan öğrenciler asgari ücret tutarında bursa hak kazanırken, puan sıralamasında ilk 20 bin ile 60 bin arasında yer alan öğrenciler deri mühendisliğini seçtiğinde yüzde 70, ilk 60 bin ile 100 bin arasındaki öğrenciler ise; deri mühendisliği tercihinde yüzde 50 bursa hak kazanacak. Burs kazanan öğrencilerden her yıl 4 üzerinden 2.5 puan ya da 100 puan üzerinden 65 puan ve üzeri ortalama tutturdukları takdirde öğrenim hayatlarının sonuna kadar burstan yararlanabilecek.