Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Öğrenci barınma yerleri için izin ve denetleme yetkisi Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda

Ortaöğrenim kurumlarına devam eden öğrencileri barındıran yurtlarla, yükseköğrenimdeki öğrencileri barındıran yurtları izin ve denetim konusunda farklı otoritereler bağlayan 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname, TBMM’de görüşülerek benimsenen teklif doğrultusunda değiştirildi. Değişiklik, öğrenci barınma yerlerinin tamamını izin ve denetim yetkisi bakımlarından Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne bağlanmasını öngörüyor. Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Emrullah İşler, düzenlemenin hizmet kalitesini ve etkinliğini artırmayı amaçladığını söyledi. Muhalefet, denetimlerin aksayacağı, çeşitli cemaatlere alan açılacağı iddialarıyla değişikliğe karşı çıkıyordu. Apart ve yurtlara verilen süre ise 1 Temmuz(dün) doldu. Pamukkale’de 1 apart tesisi için kapatma kararı çıktı.

Ortaöğrenim kurumlarına devam eden
52 milletvekilinin imzasıyla genel kurula getirilen değişiklik teklifinin komisyonda hazırlanan raporu geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulu’nda oylandı. Komisyonun muhalefete mensup 5 üyesinin muhalefet şerhini içeren raporunda, denetim ve izinlerde etkinlik sağlanmasından ve Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun bağlı olduğu bakanlığın yetkilendirilmesi gereğinden bahsediliyor. Muhalefete mensup üyeler, yurtların açılış izinleri ve denetimlerinin öteden beri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapıldığına işaret ederek, bakanlık bünyesinde yetişen müfettişlerin deneyimlerinden yararlanılamayacak olmasının sakıncalarına dikkat çekiyor. Raporun şerhinde şu ifadelere yer veriliyor: “Son yıllarda özellikle yükseköğrenim düzeyindeki yurtlarda, vakıf, dernek ve cemaatlerin etkileri ve faaliyetleri olağanüstü şekilde artmıştır. Bahsi geçen yurtların Milli Eğitim Bakanlığı denetiminden çıkarılması halinde bunların yurtlardaki egemenlikleri daha da artacaktır. Özellikle barınma hizmeti veren özel yurtlarda ne tür faaliyetler yapıldığı hususunda nitelikli denetim yapılamayacağı için kontrol sağlamakta sıkıntılar yaşanacaktır.”

ÜNİVERSİTE BARINMALARI GENÇLİK ve SPOR BAKANLIĞI’NDA

Teklif, Gerçek ve tüzel kişiler tarafından yemekli ve yemeksiz öğrenci yurtları ve buna benzer kurumlar açılması ve işletilmesinde, ortaokul ve ortaöğrenim düzeyinde faaliyet gösteren yerleri izin ve denetimler bakımından Milli Eğitim Bakanlığı’na, Yükseköğrenim düzeyindekileri ise Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlayan 652 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de değişiklik yaparak, bunların tamamının Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlanmasını öngörüyor. İktidar partisinin sözcüleri teklifi, “Karşılaşılan yetki kargaşası ve ikilemi ortadan kaldırmak” ihtiyacına dayandırarak savunuyorlar. Komisyon’un raporundaki şerh metnini imzalayan üyelerinden CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, gerekli altyapının hazırlanmasına fırsat sağlamak üzere, izin ve denetim yetkisinin devrinin bir yıllık süreye yayılması planından söz edildiğini aktardı. Teklifin görüşülmesi sırasında partisinin görüşlerini açıklamak üzere söz alan Özcan, “Ortaokul ve lise düzeyinde çocukların rehberlik anlamında çok önemli desteklere ihtiyacı var ve bu konuda en güvenilir kadrolar Milli Eğitim Bakanlığı’nda” dedi.

VEKİLDEN ELEŞTİRİ

“Belediyelerin katkılarıyla hazine arazilerine el konularak iktidar partisinin arka bahçesi haline getirilen; oğul, kız, akraba, eş, dost ve yandaşların vakıf ve derneklerine ait yurtlara verilen devlet desteğini de unutmadık” diyen ve teklife karşı çıkan İyi Parti Ankara Milletvekili Şenol Sunat da, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun yatak kapasitesini artırmak gerekçesiyle kendi binalarının yanı sıra yüksek bedellerle yandaşlardan bina kiralamasını eleştirdi. Sunat, ilave kapasite yerine Milli Eğitim Bakanlığı’nın izniyle kurulmuş yurtlardan hizmet satın alınması seçeneğinin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Kredi ve Yurtlar Kurumu, daha önce Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ayrılarak Başbakanlığa bağlanmış, ardından da özerk bir başkanlık halinde örgütlenmişti. Düzenleme Yurt-Kur adıyla faaliyet gösteren bu kurumu, yeniden bir bakanlık çatısı altına alıyor. TBMM’deki görüşmeler sırasında açıklanan verilere göre, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bu yıl içinde barınma yeri talebiyle 427 bin öğrenci başvurmuş. Bu başvuruların 382 bini kabul edilmiş ve yüzde 89’lar seviyesinde barınma imkanı sağlanmış.

DÜN SÜRE DOLDU, PAMUKKALE’DE BİR APART KAPATILIYOR

Öte yandan Öğrenci barınma yerleri işletenlerin uyması gereken standartları düzenleyen yeni yönetmeliğin, işletmecilere tanıdığı süre, 1 Temmuz(dün) itibariyle doldu. Denizli’de faaliyet gösteren 700’ün üzerindeki barınma yerinden sadece 36 tanesi yeni kriterlere uygunluğunu tescil ettirebilmişti. Milli Eğitim Bakanlığı’nın, ihtar gönderilen barınma yerlerinin kapatılması işlemlerine başlanması için yerel yönetimlere gönderdiği yazı üzerine, Pamukkale ilçesindeki bir tesisin faaliyetine son verildiği gelen bilgiler arasında. Kapanan barınma yerleri sayısının önümüzdeki günlerde artarak devam etmesi bekleniyor.