31 Mart 2019 yerel seçimlerine kısa bir süre kala İYİ Parti Denizli Milletvekili kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla kritik soruları Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yöneltti. Öztürk’ün soru önergesinde kapsayıcı soru ise Cumhurbaşkanlığı Polika Kurulları üyelerinin kamu görevlisi olup olmadığı oldu.
ZEYBEKCİ SORULARI DİKKAT ÇEKTİ
Yasin Öztürk’ün soru önergesinde AK Parti İzmir Belediye Başkanı Nihat Zeybekci’nin adaylık süreci öncesi getirildiği Ekonomi politikaları kurulu başkanvekiliği görevi ve adaylık sürecinin ardından maaş alıp almadığı dikkat çeken sorular oldu?
İŞTE MİLLETVEKİLİ YASİN ÖZTÜRK’ÜN CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY’A YÖNELTTİĞİ SORULAR:
Cumhurbaşkanlığı merkez teşkilatı kadroları içinde Cumhurbaşkanlığı Politik Kurulları (9 adet) bulunmaktadır. Bu kurullar 1. nolu KHK ile tanımlanmış ve görev ve yetkileri 4. Kısım madde 22’de belirlenmiştir. En az üç üyeden oluşan bu kurullar Cumhurbaşkanınca atanır ve kurul üyelerinden birini başkanvekili olarak görevlendirir.
Kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla.
Buna göre:
1 – Bu kurullara atanan kurul üyelerinden 31 Mart yerel seçimlerinde Belediye Başkanlığına veya Belediye Meclis üyeliğine aday olan var mıdır?
2 – Bu kurullar kamu görevi mi yapmaktadır? Atanan kişiler kamu görevlisi sayılmakta mıdır?
Şayet kamu görevlisi sayılıyorlar ise;
2972 sayılı Mahalli İdareler seçimi hakkında kanunun 17. Maddesinde aday olabilmek için görevlerinden ayrılmak zorunda olmayan kamu görevlilerinin hangileri olduğu ayrıntılı biçimde düzenlendiği halde, istifaları zorunlu bulunan kamu görevlilerinin kimler olduğu hususunda düzenleme bulunmadığından atıf yapılan 2839 sayılı Milletvekilleri seçimi kanununun 18. Maddesi uygulanması gerekmektedir.
2839 sayılı Milletvekili seçim kanunun “Adaylık için görevden çekilmesi gerekenler” başlıklı 18. Maddesi “ …. , Yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, …. Genel ve ara seçimlerin başlangıcından 1 ay önce YSK kararının ilanından başlayarak 7 gün içinde görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmadıkça adaylıklarını koyamazlar ve aday gösterilemezler.” Hükmüne göre;
Bu kişiler 31 Mart seçimleri için geçerli olan kamu görevlilerinin 1 Aralık 2018 tarihinde istifa etme zorunluluğuna uymuşlar mıdır?
3 – Dolayısıyla AK Partisi İzmir adayı olarak kamuoyunda bilinen ve Ekonomi politikaları kurulu başkanvekili Nihat Zeybekci istifa etmiş midir?
İstifa etmedi ise; 1 Aralıktan bu yana kendisine maaş olarak ödeme yapılmakta mıdır?
Kurulun bütçesini ve personelini seçim çalışmalarında kullanmakta mıdır?
4 – Nihat Zeybekci Kurul başkanlığından istifa etti ise; kamuoyuyla neden paylaşılmamıştır? Yerine kurula yeni başkanvekili atanmış mıdır?
Atandı ise neden kamuoyuyla paylaşılmamıştır?
5 – 31 Mart seçimlerinden sonra kazanamadığı takdirde tekrar aynı göreve dönecek midir?
6 – En son olarak 22 Ocak 2019 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan politik kurulların başkanvekilleri toplantısında Nihat Zeybekci neden yoktu?
Ekonomi politikalarının çok önem arz ettiği bir dönemde seçim çalışmalarından görevli bulunduğu Ekonomi politikaları kurulu görevine vakit ayırabilmekte midir?
Seçim çalışmalarında ise; Ekonominin sıkıntıda olduğu bu günlerde hayati önem arz eden bu görevini layıkıyla yerine getiremediğinden dolayı Sayın Cumhurbaşkanı kurul atamalarını tekrar gözden geçirecek midir?