Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Prof. Dr. Yalçın Demir: “Türkiye Ekonomisi Potansiyelinin Altında Büyüyor”

CHP Genel Başkan Yardımcısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yalçın Demir, Türkiye ekonomisinin mevcut büyüme oranlarının potansiyelinin çok altında seyrettiğini belirterek, 2024 yılı sonunda büyümenin %2-2,5 seviyelerinde gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi. Demir, Türkiye’nin potansiyel büyüme oranının %5’in üzerinde olduğunu vurgulayarak, “Ekonominin belirgin bir yavaşlama sürecinde olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz” dedi.

“Orta Vadeli Program Hedeflerine Ulaşmak Zor”

Demir, hükümetin Orta Vadeli Program’da (OVP) belirlediği %4,5 büyüme hedefinin gerçekleşmesinin imkansız olduğunu ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu:
“Mevcut ekonomik program, ücretleri baskılayarak talebi azaltmaya, faiz oranlarını yüksek tutarak yatırımı engellemeye odaklanıyor. Bu, kredi mekanizmasının da daralmasına yol açıyor. Ayrıca, dünya ekonomisindeki olumsuz koşullar ve ticaret partnerlerimizin yaşadığı sorunlar, büyümemizi daha da zorlaştırıyor.”

“AB Ekonomisi de Zor Dönemden Geçiyor”

Türkiye’nin ihracatının büyük bölümünü yaptığı Avrupa Birliği (AB) bölgesindeki ekonomik sorunlara da dikkat çeken Demir, şunları söyledi:
“Avrupa Birliği ekonomisinin de parlak bir dönemden geçmediğini göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Dolayısıyla ticaret partnerlerimizde yaşanan sorunlar da Türkiye ekonomisinin büyümesini olumsuz etkiliyor.”

“Çıkış Yolu Var”

Tüm olumsuz göstergelere rağmen çözümün mümkün olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Demir, “Uygulanan mevcut politikalardan farklı bir yol izleyerek bu sıkışmışlıktan çıkabiliriz. Dünya ekonomisinin gidişatını yakından takip ediyoruz ve Türkiye’nin bu değişime ayak uydurması gerektiğini biliyoruz” dedi.

“Dünya Ekonomisi Yeni Kavramlarla Şekilleniyor”

Dünya ekonomisinin artık farklı kavramlarla tanımlandığını belirten Demir, “Eskiden küreselleşme, serbestleşme gibi kavramlar ön plandayken, bugün korumacılık, gümrük duvarları ve ulusal çıkarların öncelenmesi gibi konular gündemde. Bu değişim sadece bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde değil, dünya ekonomisinde söz sahibi olan ülkelerde de yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Yalçın Demir, Türkiye’nin yeni dünya ekonomik düzenine uygun politikalar geliştirmesi gerektiğini belirterek, sürdürülebilir büyüme ve adil paylaşım için farklı bir ekonomik modelin şart olduğunu vurguladı.