Yarışma; elektrik üretiminde, tıpta, sanayide, bilimsel araştırmalarda, ulaşımda, su kaynakları ile ilgili çalışmalarda, tarım ve gıda gibi birçok alanda kullanılan nükleer enerjinin gelecekte de yaygın ve artan oranda kullanılacak olması, Türkiye’deki nükleer politikaların oluşturulması, Ar-Ge yatırımlarının yapılması ve enerjide sürdürülebilirliğin sağlanmasında nükleer güç santrallerinin kritik bir önem taşıması nedeniyle, bu konuya dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla yapılacak.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Paydaşı olmaktan büyük memnuniyet duyduğumuz TEKNOFEST, bu sene Adana’da gerçekleştirilecek. Dünyanın en büyük teknoloji festivali olan ve bugüne kadar milyonlarca misafiri ağırlayan bu dev organizasyon, ülkemizin Milli Teknoloji Hamlesi misyonu doğrultusunda; fen, mühendislik, bilişim, yapay zekâ, uzay ve havacılık alanlarında insan kaynağını yetiştirmeyi, geliştirmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda birçok yarışma düzenleniyor. Bu yarışmalara Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yürütücülüğünde yapılacak olan ‘Nükleer Enerji Teknolojileri Tasarım Yarışması’ da eklenmiş bulunuyor. Yarışma ile ülkemizin nükleer politikaların oluşturulması amaçlanıyor. Üniversitemiz bünyesinde Nükleer Bilimler Enstitüsü; nükleer bilimler, teknolojiler ve uygulamalar alanında lisansüstü eğitim öğretim veriyor, araştırmalar yürütüyor. Bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da paydaşı olmaktan onur duyduğumuz bu festivalde tüm kategorilerde yarışacak takımlarımızla var olacağız. Bu eşsiz teknoloji festivalini ülkemize kazandıran başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Başkanı Selçuk Bayraktar’a, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına ve emeği geçenlere şahsım ve kurumum adına teşekkür ediyorum” dedi.
Temel ve 5 farklı alt kategoride yarışılacak
Etkinlik kapsamında yarışmacılardan “Modüler Reaktör Kavramsal Tasarımı” temel kategorisinde, Küçük Modüler Reaktörler (SMR) ve Mikro Modüler Reaktörler (MMR) reaktör türlerine yönelik yenilikçi tasarımlar ve çözümler geliştirmeleri bekleniyor. Modüler reaktör sisteminin alt bileşen tasarımına odaklanan alt kategori proje başvuruları da yarışmaya kabul edilecek. Belirlenen beş farklı alt kategori ise “Simülasyon Geliştirme ve Modelleme Çalışmaları, Reaktör Kalp Tasarımı, Nükleer Enstrümantasyon ve Kontrol Sistemi Tasarımı, Nükleer Yakıt ve Atık Yönetimi, Enerji Çevrimi Tasarımı”ndan oluşuyor.
Uluslararası ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora ve açık öğretim öğrencileri ile mezunlar, akademisyenler ve sektör çalışanlarının takım halinde katılabildikleri yarışmada Temel Kategori birincilik ödülü 400 bin TL, ikincilik ödülü 300 bin TL, üçüncülük ödülü ise 200 bin TL, Alt Kategori Ödülleri ise birinci 150 bin TL olacak. Yarışmanın finalleri 2-6 Ekim 2024 tarihlerinde TEKNOFEST Adana’da gerçekleşecek.