Üniversite sınav sonuçları açıklandı. Tercih dönemi başladı. Öğrencilerde sınav stresinin yerini tercih kaygısı aldı. Hangi bölümü tercih etmeliyim, bu bölüm bana uygun mu, iş olanakları neler, dersler nasıl, yapabilir miyim gibi birçok soru öğrencilerin aklını karıştırıyor. Tercih dönemi stresi yaşayan gençler için Psikonatus Danışmanlık Merkezi psikologlarından Aybegüm Çekiç, Psikoloji bölümü tercihi yapacak öğrencilere önemli önerilerde bulundu.
PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ HAKKINDA ÖNEMLİ ÖNERİLER
Psikologlar hakkında genel geçer yanlış bilgiyi açıklayarak sözlerine başlayan Aybegüm Çekiç; “Öncelikle psikoloji dediğimizde gözümüzde bir koltuk, koltuğa uzanmış bir insan, psikolog ve terapi ortamı canlanıyor. Aslında çoğu psikoloji öğrencisi de bunu düşünüp tercih yapıyor. Mezun olduktan sonra terapi yapacağını düşünerek bu mesleği seçiyor ya da bu hafızamızdaki canlanmadan dolayı bu işin kendisine uygun olmadığını düşünüp bu bölümü tercih etmiyor. Bu genel geçer kabul görmüş bilgi doğru değil. Psikologlar sadece terapi yapan kişiler değildir, bu psikolojinin sadece bir alt alanıdır. Psikoloji çok fazla alt alana sahip bir bölümdür. Bu terapi kısmını Klinik Psikoloji alanına dahil edebiliriz. Fakat bunun dışındaki alanları da söylemek gerekirse; Bilişsel Psikoloji, Gelişim Psikolojisi, Endüstri ve Örgüt Psikolojisi, Sosyal Psikoloji, Adli Psikoloji, Spor Psikolojisi, Eğitim Psikolojisi, Deneysel Psikoloji, Siber Psikoloji, Havacılık ve Uzay Psikolojisi, Trafik Psikolojisi, Din Psikolojisi, Psikometri ve daha yazmadığım birçok alanı mevcut. Aslında isimlerinden de görüldüğü gibi toplum, insan, yaşam ile ilgili her türlü alanda psikologlar için bir çalışma alanı var. Diğer bölümlerle de kıyasladığımızda içinde bu kadar fazla seçenek barındıran sayılı bölümlerden diyebiliriz. Yani psikoloji bölümüyle ilgilenen gençlerin ilk bilmesi gereken şey psikolojinin sadece terapi yapmak olmadığını, onun da bir seçenek olduğunu bilmesi gerekiyor.” dedi.
PSİKOLOGLAR HANGİ ALANLARDA ÇALIŞMALAR YAPAR?
Psikologların çalışma alanları hakkında bilgilendirmede bulunan Çekiç; “Psikoloji mezunu öğrenciler endüstri ve örgüt psikolojisi alanında gelişmek isteyen bir şirketlerde çalışabilir. Bu tür kurumlarda insan kaynakları alanında örgüt sorunlarını çözmeye, iş verimini arttırmak için çalışanlara veya şirkete yönelik öneriler, organizasyonlarla bilimsel araştırmalar çerçevesine planlamalar üzerine çalışabilir. Bilişsel psikoloji alanında çalışan bir psikolog, daha çok beynin bilişsel fonksiyonlarını incelemeye yönelik bilimsel araştırmalar yapar. Öte yandan psikometri alanında çalışan bir psikolog ise davranışların, zihinsel faaliyetlerin ölçümünde kullanılan örneğin zeka testi olarak bilinen performans testleri gibi test ve ölçeklerin geliştirilmesiyle uğraşır. Örneğin ÖSYM’ de sınavlar hazırlanırken bu iş için görevli psikologlar da bulunur. Aslında görüldüğü üzere insan ve düşüncenin olduğu her alanda psikoloji alanı kendine yer edinmiştir. Hatta ülkemizde ne kadar yaygın olmasa da bazı ülkelerde insan dışında Hayvan Psikolojisi alanı da gelişmiş bir alandır. Özellikle Psikoloji bölümü bana uygun mu? diye düşünen gençlerin yalnızca terapi yapacağı düşüncesi dışında bu alt alanları da irdelemesi gerektiğini düşünüyorum. “ifadelerini kullandı.
“EĞİTİM SÜREKLİ DEVAM EDİYOR”
Psikolojinin sürekli öğrenmenin devam ettiği bir bölüm olduğunu söyleyen Çekiç; “Psikoloji okuduğunuzda üniversite hayatı bitse de öğrenciliğin bitmeyeceğini bilmeniz gerekiyor. Çünkü insan halen keşfedilmeye devam edilen bir varlık ve sürekli güncel araştırmaları, yenilikleri takip edip ona göre işimize adapte etmek gerekiyor. Örneğin terapistlik üzerine ilerlemeye karar verdiyseniz; sürekli kendinizi yeni eğitimlere katılırken, farklı yorumlar görmek için kitap ya da bilimsel makale okurken bulabilirsiniz. Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra hangi alanda çalışırsanız çalışın aslında eğitim ömür boyu sürecek. “diye konuştu.
PSİKOLOGLARIN DEVLET ATAMASI VAR MI?
Psikologların atamaları hakkında bilgi veren Çekiç; “Evet var 2 senede bir yapılan Kamu Personeli Seçme Sınav’nın (KPSS) genel yetenek-genel kültür bölümünden aldığınız puanla atamanız yapılabilir. Devlette çalışmak istediğinizde çalışabileceğiniz yerler açılan atamaya göre farklılık gösterebilir ama bunlar; adliye, cezaevleri, devlet hastaneleri, toplum ruh sağlığı merkezleri, emniyet genel müdürlüğü, aile sosyal politikalar bakanlığı, denetimli serbestlik birimleri, askeri kurumlar gibi yine birbirinden çok farklı alanlarda atama imkanına sahiptirler. Peki atamalar çok mu derseniz bu sorunun yanıtı değişkenlik gösteriyor diyebiliriz. Tabii ki her seneki atama sayısı aynı değil örneğin bu sene güzel sayıda psikolog ataması yapıldı ama seneye ya da 5 sene sonra aynı olur mu bilemiyoruz. Belki azalabilir belki de artabilir ama atamalar genellikle her sene az veya çok yapılır.” dedi.
PSİKOLOJİ MEZUNLARI ÖZEL SEKTÖRDE NERELERDE ÇALIŞIR?
Psikoloji mezunlarının özel sektörde de çalışma alanları olduğunu söyleyen Çekiç, “Psikoloji mezunları için özel sektördeki çalışma alanları yine kendi içlerinde çeşitlilik göstermekle beraber; danışmanlık merkezlerinde, özel hastanelerde, özel okullarda, dershanelerde, özel eğitim merkezlerinde, anaokullarında, rehabilitasyon merkezlerinde, şirketlerin insan kaynakları birimlerinde, spor kulüplerinde (gs futbol takımı gibi), üniversitelerde, üniversitelerin psikolojik danışmanlık birimlerinde yine ilerlemek istediğiniz alana göre iş imkanı bulunur. Örneğin özel hastanede terapi üzerine hastane psikoloğu ilerleyebilir ya da bir futbol takımında sporcu performansını arttırmaya yönelik spor psikoloğu olarak ilerleyebilirsiniz.” ifadelerini kullandı.
KİMLER BÖLÜMÜ TERCİH ETMELİ?
Psikolog olmak isteyen öğrencilerin gelişime açık olması gerektiğini ekleyerek Çekiç; “Psikoloji bölümü notlarının çok yüksek olmasından ziyade kendini çok geliştirmen gereken bir bölüm, bu geliştirme de üniversiteye girdiğin ilk andan itibaren başlıyor. Üniversitede kendine kattıklarının mezun olduktan sonra çok güzel getirisi oluyor. Ama tekrar etmek istiyorum psikoloji insanla ilgilenen ve sürekli keşfedilmesi gereken bir bölüm aynı zamanda bilim dalı. Ben rahat okuyacağım diye değil gerçekten çabalamaya, gelişmeye açıksanız seçilmesi gereken bir bölüm. Tercih dönemi boyunca öğrencilerin okul tercihleri konusunda psikolojik danışmanlardan destek alabileceği gibi öğrencilerin streslerini azaltmak ve ailelerin çocuklarına doğru tercihler yapmasına destek olabilmeleri bir başka deyişle bu süreci sağlıklı bir şekilde yürütmek adına psikologlardan da destek alabilirsiniz. Şimdiden psikoloji bölümünü tercih edecek gelecekteki meslektaşlarımı tebrik ediyorum, aramıza hoş geldiniz! “ diye noktaladı.