Programın açılışında konuşan Rektör Budak, “Salgın dönemi, yalnızca biz yetişkinleri değil, çocuklarımızı da pek çok açıdan olumsuz etkiledi. Kişisel gelişimleri açısından en verimli süreçte, arkadaşlarından ve oyun ortamlarından uzaklaşarak eve kapanmak zorunda kaldılar. Henüz dünyayı anlamlandırma çabası içerisindeyken, bizlerin bile ayak uydurmakta zorlandığı bir salgın süreciyle mücadele ediyorlar. Bu durum, salgınla mücadelenin en hassas yönlerinden birinin, çocuklarımız olduğunu gösteriyor. Yaşadığımız süreci onlara uygun bir şekilde anlatmak, ihtiyaçlarına kulak vermek ve beklentilerini karşılamak; her bir çocuğumuzun psikolojik ve sosyal gelişiminde son derece önem teşkil ediyor” dedi.
“MASALLAR, KÜLTÜREL MİRASIMIZIN AKTARICISI”
Prof. Dr. Budak, “Bornova ilçemizdeki anaokulu ve ilkokul çağındaki çocuklarımıza yönelik bu masal etkinliğini planladık. Kültürel mirasımızın aktarıcısı masallar, çocuklarımızın ruhsal, zihinsel ve sosyal gelişim süreçlerinin sağlıklı ilerlemesinde büyük bir etkiye sahip. Çocuklarımız, mensubu oldukları milletin dil ve kültür unsurlarıyla ilk kez masallarda tanışıyor. Barındırdığı fantastik öğeler sayesinde hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını geliştiriyorlar. Bizler de bu etkinlikle, çocuklarımızın eğlenirken öğrendikleri bir sosyalleşme ortamı oluşturduğumuza inanıyoruz” dedi.
Ege Üniversitesi olarak, içinde yaşadığımız toplumun beklenti ve ihtiyaçlarına karşı duyarlı olma konusunda hassas bir çizgiye sahip olduklarını ifade eden Rektör Budak, “Toplumsal sorunların çözümünde ailemizin tüm fertleriyle birlikte çalışıyoruz. Bugüne dek sonuçlarıyla fark yaratan ve örnek teşkil eden pek çok sosyal sorumluluk projesine imza attık. Bu etkinlikte de hem çocuklarımıza kültürel değerlerimizi aktararak hem onların gelişimlerine katkı sağlayacak; hem de manevi mirasımızı koruma ve aktarma sorumluluğumuzu yerine getirmiş olacağız. İçinde bulunduğumuz süreçte yüz yüze olmasa da onlara yeni bir mutluluk kapısı aralayacağımıza inanıyorum” diye konuştu.
5 GÜN BOYUNCA 21 MASAL ANLATILACAK
Türk dünyasının, geniş bir alanda yaşayan Türk kardeşliğinin oluşturduğu kültürel bir ortaklığı ve güçlü birliğini ifade ettiğini belirten Prof. Dr. Metin Ekici, “Türk Halk Bilimi Anabilim Dalı olarak en uzak coğrafyadaki kardeşlerimizin kültürel miraslarını, gelenek ve görenekleri araştırdığımız gibi elde ettiğimiz her türlü bilgiyi ülkemizin gençleri ve çocukları ile paylaşmayı ilke edinerek çalışıyoruz. Araştırma Üniversitesi olma hedefinde olan ve uluslararası alanda hak ettiği her geçen gün biraz daha yaklaşan üniversitemizin çalışmalarına biz de kendi alanımızda katkılar sunuyoruz. Beş gün sürecek etkinliğimizde her gün 16.00-18.00 saatleri arasında 21 masal anlatıcısı öğrencimiz, öğretmenlerimiz ve öğretim elemanlarımız, 21 ayrı masalı anlatacak. Masal anlatımları arasında bazı oyunlar, masal müzikleri, tekerleme söyleme yer alacak ve gerekli yerlerde Türk dünyasına ait bilgilendirmeler yapılacak” diye konuştu.
“KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürü Kadir Kadıoğlu, “İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Halk Bilimi Anabilim Dalı iş birliğinde bu projeyi siz değerli öğrencilerimizle buluşturmak ve öz kültürümüzü de içinde barındıran özenle seçilmiş masalları sizlere sunmak istedik. Bu kapsamda kültürümüzün ne denli geniş bir coğrafyada hayat bulduğunu bu vesile ile hep birlikte tecrübe etmiş olacağız. Dünya tarihinde çok önemli ve etkinliği de yüksek olan kültürümüzün bir mensubu olmaktan duyduğumuz gururu ifade ediyor ve kültürümüze sahip çıkmak, yaşatmak için var gücümüzle çalışıyoruz. İzmir’de online olarak ilk kez düzenlenen bu etkinlikte emeği geçen tüm katılımcıları tebrik ediyorum” dedi.