Turizm Seyahat Acentaları Birliği(TÜRSAB)15-22 Nisan Turizm Haftası dolayısıyla bugün Denizli’de gerçekleştirdiği basın açıklamasında Denizli, Pamukkale, Laodikya ve ilçeler hakkında hazırlanan turizm projeleri hakkında bilgiler verdi.
TÜRSAB Pamukkale Bölge Yönetim Kurulu Başkanı Turan Köseoğlu sözlerine Turizm Haftası’nı anlatarak başladı. Köseoğlu,”Turizm konusunda farkındalığı artırmak, iç turizmi canlandırmak ve halkın turizm hareketine katılımını sağlamak amacıyla hersene Turizm Haftası’nı kutluyoruz. Ülkemiz olağanüstü çeşitlilikte doğal kaynakları, tarihsel mirası ve kültür zenginliği ile son derece yüksek bir turizm potansiyeline sahiptir. Bunun kıymetini bilmeliyiz.”dedi.
2023 YILI HEDEFİ 70 MİLYON TURİST 70 MİLYAR DOLAR GELİR
2023 yılı hedeflerine değinen ve beklentideki artışı dile getiren Köseoğlu,”2023 yılında beklentimiz 50 milyon turist 50 milyar dolar girdiysiydi. Fakat Turizmdeki güzel gelişmeler ile bu rakamları revize etmek durumundayız. Son açıklanan ekonomi programı ile 70 milyon turist hedefleniyor. Bu turizm sektörünün önemini ortaya koymaktadır. Şuanda ülkemiz Dünya Turizm Ligi’nde 6. sırada yer almaktadır. Biz inanıyoruz ki ülkemiz değerleriyle daha üst sıralara tırmanacak.”ifadelerini kullandı.
2020 PAMUKKALE YILI İÇİN GİRİŞİMLER
Pamukkale Bölgesel Yürütme Kurulu’nun gelişiminden bahseden Köseoğlu,”Biz 2014 yılında kurulduğumuzda 28 acentamız vardı. 2019 yılı itibariyle bölgemize Uşak ve Afyonkarahisar’ın dahil olması ile 122 seyahat acetamız oldu. Bugün ülkeleri bırakın iller arasında turizm rekabeti var. Bunun içinde çeşitli lobi faaliyetleri bulunuyor. Biz Denizlimiz’de birleştirici v bütünleştirici çalışmalarımız, Valiliğimiz ve sivil toplum, yerel idarelerle kuruluşları ile ortak çalışmamızlar Denizli’nin ve Pamukkale’nin Türkiye ve Dünya turizmden hak ettiği payı alması için çaba sarf etmekteyiz. Bu doğrultuda 2020 yılının Pamukkale Yılı isteğiyle yola çıktık. Gerekli makamlara dosyalar sunduk. Sayın Bakanımıza da konuyu ilettik.”şeklinde konuştu.
2020 PAMUKKALE YILI DENİZLİ’YE NE GETİRECEK?
2020 Pamukkale Yılı’nın Denizli’ye getirisininden bahsetti. Köseoğlu,”2018 yılında Çanakkale Troya Yılı ilan edildi. Bununla beraber ilan edilen il yurtiçi ve yurt dışında tüm değerleri ile ön plana çıkıyor. Bu da çok ciddi bir turizm hareketliliğini sağlıyor. 2019 yılı Göbekli Tepe Yılı ilan edildi. Şuanda Urfa’da otellerde yer yok. Bizde 2020 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde bulunan Pamukkale’nin öne plana çıkarmak istiyoruz. Dünyada tanıtmak istiyoruz. Yerel idarelerden, Milletvekillerimiz’den destek bekliyoruz. İlimizin turizm anlamında bir üst lige çıkması için çok önem arzediyor.Laodikya UNESCO’nun Geçici Dünya Mirası Listesi’nde biz 2020 yılının Laodikya yılı olmasını istedik ama geçici miras listesinde olduğu için olamıyor”dedi.
TURİSTLERİN DENİZLİ’DE UZUN KALMASI İÇİN 3 ROTA BELİRLENDİ
TÜRSAB Pamukkale Bölge Yönetim Kurulu Başkanı Turan Köseoğlu Denizli’nin turizmdeki sorununu açıkladı. Köseoğlu,”İlimizdeki en büyük sorun gelen turistlerin tek gece konaklamalarıdır. Bizim en az hedefimiz gelen turistlerin 3 gün konaklamalarıdır. Farklı turizm rotalarında zaman geçirmesidir. Bununla ilgili 3 rota belirledik, birincisi Babadağ-Tripolis(Buldan)-Güney, ikincisi Kaklık-Çal-Çivril ve üçüncüsü Tavas-Kızılcabölük-Kale-Beyağaç ayrı bir rota olarak. Burada Ekoturizm dediğimiz bir avantajımız var. Örneğin üzüm üretimi ve tarladan tadım gibi çalışmalarımız var. Bunun yanısıra gastronomi turizmi konusunda da iddialı yerel tatlarımızı örneğin, Denizli Kebabı, Tavas Baklavası, Babadağ Keşkeği, Buldan Keşkeği ve Çal Şarapları gibi gastronomi değerlerini Gastronomi İhtisas Komitesiyle çalışmalar yapıyoruz. Sonbaharda projelerimizi açıklayacağız. Ayrıca Denizli’de Nar Karnavalı yapmak istiyoruz. Bu Karnaval ile iç turizm hareketliliği sağlamak istiyoruz. Yine hareketliliği artıracak Pamukkale Maratonu projesini gerçekleştirmek istiyoruz.”dedi.
”DENİZLİ’NİN TURİZM MASTER VE EYLEM PLANINA İHTİYACI VAR”
Toplantıda Denizli’nin iddialı olduğu Termal Turizm hakkında da açıklamalarda bulunan Köseoğlu,”Termal turizmde Denizlimiz gerçekten iddialıdır. Ancak bir çok eksikliğimiz mevcut. Buradaki en önemli yatırımlardan biri Pamukkale Üniversitesi Fizik, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin bir an önce tamamlanması gerekiyor. Bu termal turizmi kökünden değiştirecek öneme sahiptir. Bunun yanısıra şehrimizin Turizm Master ve Eylem Planı’na ihtiyacı var. Gerekli paydaşlar olarak katkı sunmaya ve Denizli’nin turizmde hak ettiği yere gelmesini istiyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.
HABER: ORAL CAN TATAR