İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan demokratik bir platform ve düşünce kuruluşu olan İzmir Akdeniz Akademisi’nin düzenlediği Ulusal Parmakültür Konferansı Kültürpark içerisindeki İzmir Sanat’ta gerçekleşti.
Üç oturum halinde gerçekleşen konferansa bir çok bilim insanı, parmakültür tasarımcısı, payzaj mimari, ziraat mühendisi, mimar, halk saygılı uzmanları ve vatandaşlar katıldı. Konferansta farklı alanlarda uygulamalar yapan yedi permakültür tasarımcısının uygulama deneyimlerini aktarırken İzmir için permakültür ve tasarım potansiyelleri değerlendirildi.
Kırsal Kalkınma İzmir Modeli
Konferansın açılış konuşmasında günümüzde tarımın önemli sorunlarla karşı karşıya olgunu ifade eden İBB Tarımsal Hizmetlerer Dairesi başkanı Ertuğrul Tugay :” İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak tarımsal üretimin ve kırsal yaşamın devam etmesi için kırsal kalkınmada “İzmir Modeli’ ile birçok ilki gerçekleştirdik. Ben kırsal kalkınmada İzmir Modelini 4 İ ile 1- İyi niyet, 2- İstişare, 3- İşbirliği, 4- İtimat(güven) ile ifade ediyorum.” şeklinde konuştu.
Nasıl Düşünmeliyiz ?
Parmakültür’ün onarıcı insan yerleşimini yaratmaktı amaçlayan, etik temelli bir tasarım birimi olduğunu ifade eden Türkiye Parmakültür Araştırma Enstitüsü Başkanı Iraz Candaş :” Nasıl yapacağımızı anlatan bir seri yöntem bilimi değil. Yapmakla da ilgili nasıl düşünmemiz gerektiğini anlatan, sadece gıda üretimini değil, insan topluluklarının görünmez yapılarının da tasarımıyla ilgilenen bir alandır. Parmakültür’ün üç temel etiğinden ilki dünyayı gözetmek, ikincisi insanı gözetmek ve üçüncüsü ihtiyaçları kısıtladiktan sonra artanı bu iki maddeye vakfetmek yani biriktirmek.” dedi.