Ana Sayfa Arama Galeri Video
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Yeşilay Denizli Şube Başkanı anlattı; YEDAM kurulduğu günden bu güne Denizli’de yüzlerce kişiye yardım etti

Bu güne kadar yaptığı çalışmalarla pek çok insanın bağımlılıkla mücadele etmesine yardım eden Yeşilay Denizli Şubesi Egeyön Haber’e kapılarını açtı. Şube Başkanı Hakan Şirin, Yeşilay Denizli Şubesi ve YEDAM olarak yaptıkları çalışmaları anlattı.

Bu güne kadar yaptığı

Yeşilay Denizli Şube Başkanı Hakan Şirin, tütün, alkol, madde, kumar ve teknoloji bağımlılıkları ile yıllardır mücadele ettiklerini ve bağımlılıklarından kurtulmak isteyen yüzlerce insana yardım ettiklerini anlattı. Şirin ayrıca Yeşilay Danışmanlık Merkezinden de (YEDAM) bahsetti. 2019 yılında kurulan ve bu güne kadar pek çok insanın bağımlılıkla mücadelesinde, mahremiyet çerçevesinde destek olduklarını anlattı.


İşte Haşan Şirin ile gerçekleştirdiğimiz o röportajımız;


Yeşilay Denizli şubesi olarak faaliyetleriniz nelerdir?


Biz Yeşilay Denizli Şubesi olarak Denizli’de bağımlıkları önleyici çalışmalar yapıyoruz. Alkol, madde, teknoloji, tütün ve kumar konularındaki bağımlıklarla ilgili mücadeleler yapıyoruz. Bu çalışmalarla ilgili genellikle Yeşilayımızın eğitime dayalı çalışmaları var. Tabi biz bu eğitim çalışmalarını kendimiz canımız istediği gibi yapamıyoruz. Yeşilay Genel Merkezimizin bir bilim kulu var. Genel Merkezimizde yapılan çalışmalar sonucu, bilim kurulundan geçen çalışmalar şubelere gönderilerek yapılması isteniyor. Yada biz hazırladığımı çalışmaları genel merkeze gönderiyoruz, oradaki bilim kurulunda kişinin psikolojine ve toplumun sosyolojisine uygun olun olmadığı konularında değerlendirilerekten bize bunlar yönlendiriyor, çalışmalarımıza devam ediyoruz. Tabi yapmış olduğumuz çalışmalarda hitap ettiğimiz toplumun yaş, cinsiyet, eğitim gibi faktörlerini dikkate alarak bunlara uygun şekilde eğitimler veriyoruz. Yani Yeşilay’ın vermiş olduğu standart bir eğitim yok. Dolayısıyla yapmış olduğumuz eğitimi ‘şu kadar eğitim yaptık’ demiş olmak için yapmıyoruz. Vermiş olduğumuz emeğin karşılığını alabilmek için bu kıstaslara dikkat ederek de çalışmalarımızı yapıyoruz. Gerek okullarda, gerek mahallelerde, gerek muhtarlarımız, gerek cami imamlarımız, öğretmenlerimiz, milli eğitim müdürlüğümüz bu konuya çok destek çıkıyorlar. Ana hatlarıyla Yaşilay Şubesi olarak çalışmalarımız devam ediyor.

Denizli’de kaç üyeniz, kaç gönüllünüz var?


Şuanda bizim Denizli Şubesi olarak 150 üyemiz var, bin 700 gönüllümüz var. Yeşilay’ın bir etkinliği olduğu zaman bize vakit ayıran gönüllülerimiz var. Bir çalışma, bir eğitim yapılacak olduğu zaman buraya katkı koyuyorlar.


Yeşilay Denizli’de en çok hangi bağımlılıkla mücadele etti?


Yeşilay’ı şu konudaki bağımlılık diye sınırlamak çok mümkün değil. Beş ana bağımlılık konusu bizim ana konumuz. Birini birine tercih edebileceğimiz bir konu değil. Yeşilay olarak vermiş olduğumuz eğitimlerde bu saymış olduğum beş unsurun farklı farklı işlevleri var ve bunlara biz okullar aracılığıyla yapıyoruz. Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM)’ımız var. Buraya gelen danışmalarımız var. YEDAM’ımız Yeşilay’dan ne ayrı, ne de gayrı diyebileceğimiz bir kurumumuz. Orada mesela profesyonel arkadaşlarımız var. Yeşilay Danışmanlık Merkezi’miz 2019 Ocak ayında açıldı. Nisan 2019’dan beri danışan almaya başlayan bir kurumumuz. Burada madde, alkol, tütün, teknoloji, kumar bağımlılığı konularında, bu bağımlılıktan kurtulmak isteyen kişilerin müracaat edebileceği bir kurum. YEDAM kişilerin gönül rızası ile geldikleri bir kurum. Bizim kişileri cebren getirebilmek gibi bir imkanımız yok. Kişi kendisi o bağımlılıktan kurtulmak istiyorsa biz burada yanındayız kendisinin. Biz bu konuyla ilgili hiçbir ücret almıyoruz. Bize yapılan bu müracaatlar son derece gizlilik esasına dayalı oluyor. Örneğin ben bu kurumun başkanıyım ama YEDAM’a kimler geldi kimler gitti, sorgulayamıyorum. Ben çat kapı YEDAM’a gidemiyorum bir danışan olabilir diye. Oradaki mahremiyete önem veriyoruz. Buradaki psikolojik konu şu; oradaki danışan kişinin kendisinin asla görünmeyeceğine inanmasını sağlamak ve bunun üzerine hareket etmek. Çünkü bu konu insanlar arasında çok mahrem bir konu. Bir tütün bağımlısı pek böyle kaygılar duymayabilir ama diğer bağımlılıklarda kişiler çevresinden bu durumu gizlemeye arzu ederler. Bahsettiğimiz konularla ilgili, özellikle madde konusunda, bağımlılıklarla ilgili kişilerin kendisi olmasa bile onların yakınlarına da biz danışmanlık hizmeti veriyoruz. Yakınlarına, çocuklarına, eşlerine nasıl davranmaları gerektiğini, nasıl psikolojik olarak yaklaşmaları gerektiği konularında da destek veriyoruz. Bir anne, bir baba, bir eş kendi yakınının bu musibetle bir ilişkisinin olduğunu düşünüyorsa biz onun sosyal baskıdan kaygılanarak kendi başına daha da çaresizleşmesini engellemek için buradayız.

Bir bağımlı size nasıl ulaşabilir?


Telefon numaralarımız var. 115 nolu telefonumuz ve 444 79 75 nolu telefonumuz var. bu telefonu arayabilirler. Aradıklarında karşısına YEDAM Genel Merkezimiz çıkıyor, durumu anlatıyor, destek almak istediği konuyu anlatıyor. YEDAM Genel Merkezimiz kişinin bulunduğu ildeki YEDAM’a tarih, saat ve danışacak olan kişinin randevusunu oluşturuyor.

Denizli YEDAM’A kaç danışan başvurdu?


2019 Ocak’ta açıldık ve ilk danışan almaya 2019 Mayıs ayında başladık. O günden bu güne toplam 647 kişi bize danıştı. Açıldığımız günden bu güne buraya akın akın bir talep yok tabi ki. Buranın bilinirliğinin arttırılması lazım. Biz bu konu ile ilgili çok çalışmalar yaptık. Sayın valimiz başta olmak üzere, kaymakamımızın, belediye başkanlarımızın kapısını çaldık. Ve bize hiç biri ‘Hayır’ demedi. Bizim kendilerinden maddi olarak hiçbir talebimi olmadı. Sadece YEDAM’ımızı tanıtan broşür ve afişlerin ilgili kurumlarda asılması, bunların tanıtımının yapılmasını talep ettik. Valimiz, kaymakamlarımız, belediye başkanlarımız, il ve ilçe milli eğitim müdürlerimiz destek verdiler. Muhtarlarımız bize çok destek oldu. Pamukkale Belediye Başkanımız sağolsunlar, sosyal tesislerde afis ve broşürlerin asılmasında çok destek oldular. İl ve ilçe milli eğitim müdürlerimiz bize bu çalışmalarımızda çok destek oldular. Güzel bir çalışma oldu.


Öğrenciler arasında da çeşitli yarışmalar düzenliyorsunuz. Son çalışmanız nedir?


Son olarak ‘Sağlıklı Nesil, Sağlıklı Yetenek’ adında bir yarışmamız var. Bu Türkiye çağında düzenlenen bir yarışma. Bizim burada edebi ve görsel bir yarışmamız var, yani şiir, makale yada resim üzerine. Bağımlılıklarla mücadelelere ilişkin bir çalışma. Şöyle ki öğrencilerimiz okullarına müracaat edecekler. Okullar ilçe milli eğitim müdürlüklerine bilgi aktarıyor, onlar da ile aktarıyor. Bu silsile ile bir genel merkeze Denizli’den kaç öğrencinin hangi alanda katılacağını bildiriyoruz. öğrencilerin çalışmaları jüriye sunuluyor. Jüriye sunulduktan sonra tabi bunların kedi statülerinde bir puanlandırması oluyor. Kazanan öğrenciler ödüllendiriliyor. Tabi burada amaç ödül vermek yada yetenekli olanı belirlemek değil. Yeşilay’ın bilinirliğini daha çok alana tanıtabilmek. Baktığımızda Yeşilay’ın çalışmaları ülkenin geleceğine yapılan bir yatırım. Çünkü uyuşmuş beyinlerden bilim adamları çıkmaz. Bağımlı insanlar, ‘ben şunu temin etmeliyim’ diye düşünen kişilerin Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğine katkı sunmaları mümkün değildir. Dolayısıyla, Yeşilay’ın çalışmaları Türkiye’nin geleceğinin dinç beyinlerle inşa edilmesine katkı sunan bir kurumuz aslında biz.