Denizli Aydın Otoyolu ihalesi bir kez daha ertelendi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Resmi Gazete’de yayımlanan ilanına göre, yap-işlet-devret modeliyle ihale edilmek üzere 11 Haziran’da ihalesinin yapılacağını açıkladığı Aydın Denizli Otoyolu Projesi’nin ihalesi tarihi ve saati 3 Temmuz 2020 saat 10:30 olarak değiştirildi.
DEGİAD takipçisi olacağını açıklamıştı
Özellikle ihracatçının büyük beklentisi olan ihalenin yine ertelenmesi nasıl tepkilere yol açacak merakla bekleniyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 7 Haziran Pazar günü yaptığı açıklamada Türkiye’nin iki turizm merkezi İzmir ve Antalya’yı birbirine bağlayacak otoyol projesinin 154 kilometrelik Aydın-Denizli Otoyolu ayağının ihalesine 11 Haziran’da çıkılacağını bildirmesinin ardından DEGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Urhan, önümüzdeki günlerde yapılacak olan Aydın-Denizli Otoyol Projesi ihalesinin takipçisi olduklarını söylemişti.
Projenin kapsamı neydi?
Devletin yap işlet devret modeliyle yaptıracağı Aydın-Denizli otoyolu. Proje, İzmir ile Antalya’yı birbirine bağlayacak büyük otoyolun 163 km uzunluğundaki ikinci etabını oluşturuyor. (Bu uzunluğun 140 km’si otoyol, 23 km’si bağlantı yolu)
Sekizinci kez ertelendi
Sözcü Gaztesi yazarı Çiğdem Toker’in köşesinde gündeme aldığı Aydın-Denizli Otoyolu için;”Aydın-Denizli otoyolu için bugüne kadar, takip edebildiğim kadarıyla sadece yap işlet devret modelli dört ihale yapıldı. Dördü de iptal edildi. Bir de erteleme var. Dahası Aydın-Denizli için daha önceki yıllarda da Kamu İhale Kanunu’na göre de açılıp iptal edilmiş üç ihale olduğunu yerel basın haberlerinde okumak mümkün.”ifadelerini kullanarak ihalenin iptal ve erteleme sürecine dikkat çekti. Son erteleme kararı ile ihale 8. kez ertelenmiş oldu.
Toker yazısında ihaledeki garantilere de değindi. Toker,”Yapım süresi 3 yıl olarak planlanan Aydın-Denizli otoyolunda, geçiş ücretleri otomobil ve kilometre bazında 5 Euro/cent olarak belirlenmişti. (İşletme süresinin ise 17 yıl 9 ay 18 gün olacağı duyurulmuştu.)
Garanti esas araç sayıları ise şöyleydi:
- Kesim: Aydın-Kuyucak (Garantiye esas uzunluk 65 km) için çift yönde 35 bin otomobil eşdeğer/ gün
- Kesim: Kuyucak –Denizli (garantiye esas uzunluk 85 km) için 32 bin otomobil eşdeğer/gün
Bu rakamlara bakılırsa, her bir yıl için birinci kesime 12 milyon 775 bin, ikinci kesim için ise 11 milyon 680 bin araç garanti edildiği hesabı ortaya çıkıyordu.
(Yap işlet devret modelli ulaştırma projelerinde araç garantileri ve parasal karşılığı konusunda teknik ve özel formüller uygulanıyor. Geçiş ücreti, uzunluk ve tavan ücretin kullanıldığı formüllerde çıkan sonuç yıllık garanti sayısıyla çarpılınca toplam tutar elde ediliyor.)
1 Ocak 2019 tarihli yazımda yer verdiğim rakamları, yarın yenilenecek yap işlet devret ihalesi dolayısıyla anımsatmak istiyorum:
Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Aydın-Denizli otoyolunun daha önceki ihalesi için yaptığı hazırlıklarda; birinci kesim için 41 milyon 518 bin, ikinci kesim içinse 49 milyon 640 bin Euro olmak üzere yıllık toplam 91 milyon 158 bin Euro garanti edileceğini duyurmuştuk.
Tabii bu garantilerin yenilenip yenilenmediği, rakamlarda bir değişiklik olup olmadığı ihale sırasında açıklık kazanacak.”