Merhaba,
İnsanların yaşamları boyunca kullandığı iki kelimeden bahsetmek istiyorum, basit, sade ve etkili, Evet-Hayır. Bir soru ile karşılaştığımızda bu iki kelimeden biri bizim fikrimizi net bir şekilde vermektedir. Bazen konuşmaya başlarken ‘’eveeet’’ diye başlarız. Hatta bu iki kelimeyle ilgili bir yarışma da yapılmıştır. Orhan Boran tarafından icat edilen ve Erkan Yolaç tarafından başarılı bir şekilde sürdürülen bir yarışmaydı. Hala bu oyunu aramızda oynasak hiç sıkılmaz eğleniriz. ‘’Yarışma kurallarını biliyorsunuz. Kesinlikle evet ve hayır kelimelerini kullanmayacak başınızı emme basma tulumba gibi sallamayacaksınız. Duydunuz zilin sesini yarışma başladı’’ bu konuşma hala kulaklarımdadır. Bu iki kelime bazen hayatımızı kolaylaştırdığı gibi zorlaştırdığı durumlarda vardır.
‘’Evet’’ kelimesi kabul etme anlamındadır. Aslında özünde yatan her şeye hazır olmaktır. Siz bir soruya ‘’evet’’ derseniz değişimi kabul edersiniz. Hayatımızda verdiğimiz en önemli ‘’evet’’ kelimesi, nikah masasında memura söylediğinizdir. O esnada öyle bir ‘’evet’’ dersiniz ki haykırarak her şeyi ve değişimi kabul ederek. Ve öyle de olur. Hayatımızı sorular ve onlara verdiğimiz ‘’evet’’lerle yönlendiririz. ‘’Benimle evlenir misin?’’ , ‘’Çocuklar! Tatile çıkalım mı?’’ , ‘’Bana yardım eder misiniz?’’ , ‘’Beni seviyor musun?’’ vb.
‘’Evet’’ kelimesi içinde samimiyet ve pozitif duygu taşır. Biz bu duygularla soruya ‘’evet’’ cevabını veririz, fakat sonuçlar bazen bizi istediğimiz yere götürmez. ‘’Evet’’ sözcüğü bir değişimdir. Değişimi kabullenmek, hayatı yeniden yaşamak ve varoluşla bir olmaktır. Bu bir tekamül yoludur. Biz ‘’evet’’ sözcüğünün o gücünü unuttuğumuzda acı ve mutsuzlukla karşılaşırız. Bu sözcüğü pes etmek veya razı olmak anlamından çıkararak, değişime ve varoluşsal akışta olmak için kullanırsak asla hayal kırıklığı yaşamayız. Özümüzdeki değişim isteğine tercüman olan ‘’evet’’ kelimesini kullanarak, huzur ve neşe içinde yaşamımızı sürdürürüz. Tabi her şeye ‘’evet’’ demiyoruz di mi? (burada da evet dediniz)
Ego ve yapay benliğin kelimesi ‘’hayır’’dır. ‘’Hayır’’ kelimesini iki farklı anlamda kullanırız. Biri her zaman bildiğimiz ‘’evet’’e karşı olan ‘’hayır’’, diğeri de iyilik, fayda, yarar veya sevap anlamında kullanılandır. Burada bahsettiğimiz ‘’evet’’e zıt anlamda kullandığımız ‘’hayır’’ kelimesi. Ruhi özün özü pozitifdir, egonun özü ise negatif yani ‘’hayır’’dır. Günümüzde egoya büyük yatırımlar yapılmakta ve etraf ‘’hayır’’ söylemleriyle dolmaktadır. Ego benliği koruma adına her şeyi reddeder. Mesela, sigara sağlığa zararlıdır dersiniz, ego devreye girer ‘’hayır’’ bana bir şey olmaz, ben kendimi koruyorum der. Etrafımızda egosuna yenik düşmüş ve egonun esiri olmak insanlarla karşılaşırız. Ego, bencil isteklerin gerçekleşmesi için öz benliğinizi maskeler ve sizmiş gibi davranır. Kişiye sen egolusun derseniz kişi içinden ‘’hayır’’ der. Egonun etkisinde isyankar olan insan her şeye ‘’hayır’’ der. Egosu olan birey ölümden korkar. ‘’Hayır’’ kelimesi ile her şeyi inkar ederek ölümü de inkar eder.
Aslında yaşam kadar ölüm de bir gerçektir. Ama bu gerçek bedenin gerçeğidir. Ruhi varlık asla ölmez. Aydınlanmış insan ‘’hayır’’ kelimesini egonun hizmeti için değil, yaşamındaki yanılgıları engellemek için ‘’hayır’’ der. Aydınlanmış insan sevgiye teslim olur, ama nefrete asla teslim olmaz. Nefrete ‘’hayır’’ der. Yani verdiğiniz cevap sizin kaderinizi şekillendirir. Bu iki kelime bir netliktir. Kişi ‘’hayır’’ dediğinde belli şeyleri reddeder ve diğer şeyleri kabul eder; ‘’evet’’ dediğinde de belle şeyleri kabul eder ve diğer şeyleri reddeder. Oysa bu durum yansız bir sözcükle ortadan kaldırıla bilinir. Bu kelime ‘’Havet’’ dir.
‘’Havet’’ kelimesinin anlamı ne reddetmek ne de kabul etmektir. Biri sizi eleştiriyor veya hakaret ediyorsa ona ‘’havet’’ diyerek cevap verin. Bundan sonra kendinizi gözlemleyin. Bu cevabı verdikten sonra karşı çıkmayacak ve kızmayacaksınız. Biri size hakaret edecek ve siz tarafsız kalacaksınız. Bu bir başarıdır. Kişi tarafsız kalınca ve duygularını devreye sokmayınca, karşısındaki kişiyi rahatça gözlemleyebilir. Böylece kim haklı kim haksız görebilir. Gördükleri karşısında gereken önlemleri alıp, olayları kabul eder. ‘’Havet’’ yanıtı basit bir kelimenin ötesinde canlı bilgeliktir. Varoluş sonsuz olduğu için yanıtlarda sayısızdır. Kötüyü kötü olarak görmemek, kötülüğün rahminde iyiliği görmek tekamül yolculuğunun yapı taşlarından biridir. Sizde bir soru karşısında evet mi, hayır mı ikileminde kalırsanır, gözlemci olmak için ona ‘’HAVET’’ yanıtını verin.
Sevgilerimle…
Ayrıca Orijinal Yoga Sistemi ücretsiz tanıtım çalışması için:
Yoga Academy Denizli – 0505 445 2337 – 0 505 629 0526
Yazan: Zeki GÜVEN – Yoga Antrenörü
HAYATA HAVET…