Merhaba,
Son günlerde haberlerin neredeyse ilk haberleri arasında virüs konusu yer almakta. Çin de şu kadar, İran da bu kadar, Yunanistan da şu kadar ölü sayısı. Bitmedi şimdi Bulgaristan’a, İtalya’ya, Azerbaycan’a orada burada görüldü haberleriyle devam ediyor. Bu gerçekten de ciddi ölümcül bir virüs mü? Yoksa algımızla mı oynanıyor. Birde virüsten koruyan kıyafetler, maskeler, eldiven vb ürünler internette satışta. Toplum olarak anne sevgisini anımsarız sonra onlara bir gün veririz. Babalar kıskanmasın deriz onlara da bir gün veririz. Sevgiliye bir gün, mesleklere birer günler ve her günler içinde ticaretini yaparız. Aslında bunların hepsi moda yaratmak ve ticareti hızlandırıp birilerine kazanç sağlamak mı? Bu konuyu sizin için araştırdım. Bakın neler çıktı?
İnsan yaşamının sürdürülmesi beslenmesi ile gerçekleşmektedir. Bu beslenme şeklinin de düzenli, dengeli ve doğal olması, yaşam kalitesini etkilemektedir. Günümüzde nüfus artışının kontrolsüz büyümesi, üretimin hızlanmasına bağlı olarak doğal olmayan ürünlerin çoğalması ve doğal kaynakların bozulmasıyla birlikte yaşam dengesi de tehlikeye girmektedir. Bu amaçla farklı gıdalar değişik şekillerde işlenip insanlığın beslenmesi için sunulmaktadır. Bu gıdalar hastalık yapabilen mikroplarla bulaşıp ölüme kadar gidebilmektedir. Günümüzde bu gıdaları üreten, işleyen, depolayan ticari kurumlar, tüketiciye kadar geçen süre içinde gerekli önlemleri almazsa, mikrobik hastalıkların çoğalması, salgına dönüşüp topluma ciddi problemler oluşturmaya devam etmesi kaçınılmazdır. Gıdalarla bulaşan enfeksiyon hastalıkları, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde önemli bir halk sağlığı sorunudur.
Yılın Modası Corona Virüsü
Gıdalarla bulaşan hastalıklarda bakteriler kadar virüslerde etkilidir. Havadan,
öksürme, hapşırma, temas yoluyla, canlı organizma (kene, pire, sivrisinek vb)
veya kirli sular gibi yollarla bulaşarak değişik hastalıklara neden olurlar. Bahsi
geçen Corona virüsü ilk olarak 1960 yıllarında görüldü. Bu genellikle hafif
ve orta şiddette üst solunum yolu hastalıklarına neden olan bir virüstür. Alfa,
beta ve gama olarak bilinen üç alt grubu vardır; ayrıca delta corona virüsleri
denilen dördüncü yeni bir grup vardır; 2020’ye kadar sadece Suudi Arabistan,
Katar ve Ürdün’de görülen virüs 3 kişinin ölümüne neden olmuştu. Fakat bu yıl
Çin’de ‘2019-nCoV’ adıyla tekrar gündeme gelmiş ve dünya çapında 800 den fazla
kişinin ölümüne neden olmuştur. Coronavirüsler (CoV), hafif düzeyli soğuk
algınlığından, şiddetli solunum sıkıntısına kadar farklı tablolara neden olan
büyük bir virüs ailesidir.
Bunu fırsat bilen bazı kuruluşlar durumu kendi lehlerine çevirmişlerdir. En çok satılan ürün virüsün bulaşmasını engelleyici maske, ardından medikal tulum, eldiven, ceket, pantolon, ayakkabı izlemekte. Bununla da kalmıyorlar, duyunca bende inanamadım, virüsten koruyan okunmuş şekerden tutun, virüs koruyucu anahtarlığa kadar gidiyor. Ben buna Virüs Modası diyorum.
Nasıl bulaşır?
Canlılar arasında öksürme, hapşırma gibi havaya saçılan virüslerin alınmasıyla veya enfekte olan materyale dokunulmasının ardından ağız ve buruna temas sonucunda bulaşır. Kış aylarında daha çok görülen bu virüs; özellikle solunum yolları, karaciğer, mide, barsak ve sinir sistemini etkileyebilir. Çoğunlukla üst solunum yolu hastalıkları belirtileri olan burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı ve ateş bu hastalığın belirtileri arasında yer almaktadır.
Nasıl Korunuruz?
Öncelikle temizlik ve hijyen önemlidir. Ama asıl önemli olan zihinsel temizlik. Kafanızda, zihninizde sürekli hastalıkları düşünürseniz kendinizi buna çekersiniz. Bizler düşünce gücümüzle hasta olabilir ya da hastalıklardan kurtulabiliriz. Her gün TV’de, gazetelerde, sosyal medyada algımızın ve düşünce yapımızın hasar görmesi için haberler yapılmakta. Bu da doğal olarak kaygı, korku, endişe ve beraberinde stresli bir yaşamı getiriyor. Düşüncelerimizi kontrol etmek için doğal nefes almalı, doğal gıdalarla beslenmeliyiz. Mümkün oldukça çiğ beslenmeli paketli ve işlenmiş ürünlerden kaçınmalıyız.
Sevgilerimle…
Yoga Academy Denizli – 0505 445 2337 – 0 505 629 0526
Yazan: Zeki GÜVEN – Yoga Antrenörü